Hulpmiddelen voor leerlingen met dyslexie
 • AlphaSmart NEO
  Lexima BV, 2007
  Draagbare tekstverwerker met spellingcontrole, bedoeld voor (rugzak)leerlingen met motorische en/of schrijfproblemen uit groep 4 t/m 8 van het basisonderwijs en het eerste en tweede leerjaar van het voortgezet onderwijs. Het apparaat heeft een normaal toetsenbord en een goed leesbaar LCD-beeldscherm. De nieuwste NEO heeft een Nederlandstalig menu, spellingcontrole en een ingebouwde typecursus.
 • Claroread 2008
  Lexima BV, 2007
  Voorleessoftware voor Microsoft toepassingen zoals Word en Internet Explorer. De software ondersteunt bij het luisterend lezen en actief meelezen. Hierbij werkt het programma met Nederlandse, Engelse en Duitse Realspeak stemmen. Bij aanvang van het programma kan Claroread de menu's, werkbalken/knoppen en tips voorlezen. Nieuw bij deze voorleessoftware is de woordvoorspelling (alleen in Nederlands en Engels).
 • Kurzweil 3000
  Lexima BV, 2004
  Kurzweil 3000 is een programma om leerlingen en studenten met dyslexie te laten oefenen met lezen, schrijven, spellen en studeren. Het programma leest tekst hardop in diverse talen (Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans, Italiaans, Noors en Zweeds) en heeft een tweekleurige cursor voor het gemakkelijk meelezen. Ook de voorleessnelheid kan zelf worden bepaald. Hierdoor kan de leerling in eigen tempo lezen en oefenen. Tevens zijn de achtergrondkleur, lettergrootte en -kleur onbeperkt aanpasbaar. Met een speciale taakbalk kan in de Officeomgeving worden gewerkt.
 • Sprint
  Lexima BV, 2004
  Softwarepakket voor technisch en begrijpend lezen, spellen, strategisch schrijven, leren en studeren. Deze software zet teksten om in spraak, bedoeld als hulpmiddel bij lees-, schrijf- en spellingproblemen. Bij het typen van woorden spreekt het programma mee, waardoor spellen en zinsbouw gecontroleerd kunnen worden.
  Sprint leest een tekst, een alinea, een zin, een woord, een lettergreep of zelfs één enkele letter voor. Tijdens het voorlezen worden de woorden gemarkeerd. Dit stuurt de blik en stimuleert het actief meelezen.
 • Stelwerk 3
  NIB Software, 2007
  Stelwerk is een tekstverwerker speciaal bedoeld voor taalzwakke leerlingen. Met het programma kunnen leerlingen schrijfopdrachten maken zoals opstellen en (boek)verslagen. Leerlingen krijgen tijdens het schrijven ondersteuning en/of feedback met spraak, een spellingschrift en de 'nakijk'-knop. Met de taalkaarten krijgen de leerlingen hulp bij de opdrachten.
 • Van Dale Basisspellinggids
  Van Dale Uitgevers, 2005
  Spellinggids voor leerlingen vanaf tien jaar, in de officiële spelling van 2005. Het bevat uitleg van de spellingsregels. Met behulp van een snelzoeksysteem is het mogelijk op klank te zoeken. In informatiekaders worden spelling- en taalbegrippen uitgelegd. Een cd-rom met de complete woordenlijst wordt meegeleverd.